Reisverhaal over Zuid-Afrika

ZUID AFRIKA

De mooiste bestemming die ik ooit heb bezocht is Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is de wereld in één land. Een prachtig land met steeds maar weer wisselende schitterende landschappen, fantastische natuur, wilde dieren en bijzondere steden.

 

Zuid-Afrika heeft goede wegen, met uitzondering van de potholes op de Panoramaroute. Zelfs in het Krugerpark vind je verharde wegen. De bewegwijzering is duidelijk waardoor het zich uitstekend leent voor een geweldige roadtrip. Onderweg kom je zo maar apen tegen die zich niks aantrekken van het doorgaand verkeer.

De mooiste route van Zuid-Afrika vind ik de Panoramaroute. Op deze route liggen verschillende uitzichtpunten met indrukwekkende namen als God’s Window en Wonder View. En onderweg kom je zomaar verschillende mooie watervallen tegen. Het hoogtepunt van de route is de Blyde River Canyon, de grootste groene canyon ter wereld.

Een andere mooie en ook bekende route is de Tuinroute in het zuiden van het land. De Tuinroute leid je via de ruige kustlijn door de weidse wijngebieden. Langs deze route, tussen Port Elizabeth en Plettenberg Bay, ligt één van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika, het Tsitsikamma National Park. Het is een schitterend met regenwoud bedekt gebied en heeft een adembenemende kustlijn van maar liefst 80 kilometer lang. Je kunt hier fantastisch wandelen, kajakken, ziplinen en bungeejumpen.

Uiteraard ga je ook naar Zuid-Afrika om (minstens) de Big 5 te bewonderen. Ik verbleef in één van de beroemdste private game reserves, het Sabi Sands Game Reserve. Er zijn geen hekken tussen dit privé wildreservaat en het Krugerpark, je zit dus echt midden in het leef- en jachtgebied van de dieren. Er was een drinkplaats op steenworp afstand van de lodge. Olifanten, zebra’s, een giraffe en springbokken, allen kwamen ze aan het eind van de middag naar de drinkplaats waardoor wij vanuit de lodge een eerste rangs uitzicht hadden op de drinkende dieren. We hebben ochtend- (te voet) en avondsafari’s gedaan.

Ik vind het nog steeds onbeschrijfelijk hoe bijzonder het was om de dieren in het wild te zien..

Naast het bekende Krugerpark zijn er meer mooie wildparken, zoals het Addo Elephant Park en Hluhluwe-Imfolozipark; deze laatste heb ik ook bezocht. Je verblijft hier in prachtige houten lodges op hoge palen, en wordt dag en nacht getrakteerd op concerten van de brulkikkers die onder je wonen.

Via Swaziland vervolgde ik mijn route naar Durban, een paradijs voor surfers. Vanuit Durban ben ik naar Port Elizabeth gevlogen.

Mijn reis eindigde in Kaapstad. Ook in Kaapstad valt er van alles te beleven; heel apart is het om bij het Victoria & Albert Waterfront rond te slenteren en zo links en rechts zeehonden te zien zonnen. De Tafelberg torent hoog boven de stad uit en is de grote trots van de Kaap. Wat ik enorm indrukwekkend vond was een bezoek aan Robbeneiland, het gevangeniseiland waar Nelson Mandela ruim 18 jaar gevangen gezeten heeft.

Een geweldig strand in de buurt van Kaapstad is Boulders Beach, echt een schitterend strand met bijzondere, rondvormige rotsen waar pinguïns 35 jaar geleden zijn neergestreken. Apart: de pinguïns zijn inmiddels zo gewend aan de aanwezigheid van mensen dat je gewoon met ze kunt zwemmen.

En last but not least; waar je ook zeker een kijkje moet nemen is op het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent, bij ‘Kaap de Goede Hoop’. Hier komen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan bij elkaar. Vanaf een uitkijkpunt, dat je een half uurtje klimmen kost, heb je een prachtig uitzicht op de samenkomst van deze twee oceanen; er loopt letterlijk een lijn door het water waar ze bij elkaar komen!

Zuid-Afrika is echt een fijne Afrika-bestemming; er zijn veel westerse faciliteiten aanwezig en zoals gezegd, de wegen (men rijdt links) zijn goed onderhouden. Bijkomend voordeel: je kunt je vaak zelfs verstaanbaar maken in het Nederlands. De Hollanders zetten in 1652 voet aan Zuid-Afrikaans land en hebben behoorlijk hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van Zuid-Afrika. Er is nog veel terug te zien van de Nederlandse cultuur. En dus lijkt het Afrikaans wel heel veel op Nederlands, zijn veel plaats- en straatnamen nog in het Nederlands en zie je tal van Kaap-Hollandse huizen in de Kaapregio. Verder spreekt bijna iedereen wel Engels.

Er is amper tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. In de winter scheelt het een uur en in de zomer zijn de tijden gelijk. Ideaal, want geen tijdsverschil betekent ook geen jetlag. Een prettig begin en einde van de reis!

Wilt u informatie of hulp met het plannen van uw rondreis door Zuid-Afrika, neem dan gerust contact op. Ik wil u graag helpen met het samenstellen en boeken van uw droomreis naar dit prachtige land!