Reisverhaal over Cuba

CUBA

Afgelopen jaar zijn wij naar Cuba geweest. We hebben een auto gehuurd en hebben onze eigen route bepaald. Onderweg hebben wij overnacht in casas particulares.

Wat een bijzonder land! Het begint al bij aankomst op de luchthaven van Varadero. Er lijken alleen maar vrouwen te werken. Ze dragen hele korte beige jurkjes en lijken een wedstrijd te houden wie de mooiste net panty draagt. De één is sjacherijniger dan de ander en allen lijken ze aan chronisch slaapgebrek te lijden. Heel apart om dit mee te maken.

 Nadat we een halve dag bij het autoverhuurbedrijf hebben doorgebracht kunnen we eindelijk in onze Chinese huurauto stappen. Naast dat op de wagen nauwelijks een onbeschadigd plekje te vinden is, staat het stuur scheef. Maakt niet uit, vrolijk zwaaien we onze nieuwe vrienden gedag. Want op zich was het best een gezellige boel bij het verhuurbedrijf.

Op het strand komt de strandwacht naar ons toe. Aan onze witte vellen is te zien dat wij ‘nieuw’ zijn. Na het standaardpraatje vertelt hij dat hij via een vriend tegen ‘een vriendenprijs’ de beste sigaren voor ons kan regelen. En hij heeft nóg een vriend die je in een Old Timer naar Havana rijdt; over de prijs valt goed te onderhandelen. Dus móchten we interesse hebben.. dan weten we hem wel te vinden (knipoogt)!

Tijdens een stop op weg naar Havana vroeg iemand waar we vandaan kwamen en waar we naartoe gingen. Hij waarschuwde ons: Havana is niet bereikbaar via De Tunnel, deze is namelijk afgesloten. Natuurlijk wilde hij ons helpen er via een andere weg te komen. Tegen betaling. Natuurlijk zijn we gewoon in onze huurauto gestapt en hebben we onze route vervolgt. Gewoon door de tunnel, want deze was gewoon open. 
In Cuba moet je allert blijven. En verder veel met een grote korrel zout nemen. En veel geduld hebben. En probeer vooral overal de humor van in te zien.

Er is in Cuba weinig verkeer. Er rijden, naast de roet spugende Chinese bussen, Russische vrachtwagens en Amerikaanse Old Timers voornamelijk wagens met een paard er voor. De wegen zijn niet of nauwelijks onderhouden. De snelweg is één grote gatenkaas. We dweilen van links naar rechts en weer terug in een poging de banden van onze Chinese huurauto heel te houden. Dat is niet erg. Iedereen rijdt van links naar rechts. Inhalen is aan alle kanten toegestaan. Daarnaast moet je je best doen de paard en wagens te omzeilen. Deze maken namelijk óók gebruik van de ‘snelweg’. Ook uit tegenovergestelde richting op jouw rijbaan. Verder is het niet vreemd om langs de snelweg te lopen of te liften. Dat mag ook in de ‘middenberm’ voor zover hiervan sprake is. En je mag ook gewoon overal stoppen. Bijvoorbeeld om lifters mee te nemen.

Niet iedereen is er op uit om aan je te verdienen. Toen wij dreigden verkeerd te rijden kwam er een mannetje als een idioot achter ons aangefietst om ons te waarschuwen dat we aan het einde van het pad echt niet verder zouden kunnen. In eerste instantie geloofden we hem niet. Uiteindelijk bleek hij gelijk te hebben. Dit hebben we later vaker meegemaakt. Je moet dus ook weer niet té wantrouwend zijn.

Onderweg hebben we voor onze overnachtingen gebruik gemaakt van diverse casas particulares. Een soort van B&B’s maar wel op Cubaanse wijze. Wat een geweldig lieve mensen hebben wij hier ontmoet. Een mooie manier om meer over het leven op Cuba te weten te komen. Daarnaast hebben we regelmatig gegeten in paladares. Dit zijn kleine, meestal door een familie gerunde particuliere ‘restaurants’; er staan bijvoorbeeld maximaal 4 tafeltjes, vaak in een omgebouwd deel van hun woning.

Het eerste wat opvalt als je aan komt vliegen is hoe groen het land is. Cuba heeft prachtige stranden, een overweldigende natuur in de Viñales Vallei (daar waar de tabak vandaan komt), een gebergte met watervallen en suikerrietplantages. Natuurlijk zijn sowieso de steden Havana, Trinidad en Santiago een bezoek waard.

 Ik kan hier nog zo veel ervaringen schrijven, ik kan vele foto’s plaatsen maar Cuba is zo bijzonder, Cuba moet je zelf voelen!

Wilt u informatie of hulp met het plannen van uw rondreis door Cuba, neem dan gerust contact op. Ik wil u graag helpen met het samenstellen en boeken van uw droomreis naar dit prachtige land!