Een rondje Zuid-Italië en Sicilië, en dat in 15 dagen

Wij (of eigenlijk: ik) hebben besloten dat wij deze vakantie het zuiden van Italië en het Italiaanse eiland Sicilië gaan verkennen. Dit gaat een hele uitdaging worden; hiervoor hebben we namelijk maar 2 weken de tijd.

’s Morgens vroeg zijn we vertrokken vanaf Schiphol en zo’n twee en half uur later alweer stappen we uit in het zonovergoten Bari, de hoofdstad van Puglia, het gebied gelegen in de ‘hak’ van de Italiaanse laars waar onze huurauto (#MetEenHuurautoZieJeMeer) al klaar staat; express service geregeld bij Sunny Cars.

Luchthaven Bari-Karol Wojtyla - Molfetta - Trani

Na een stop en een eerste kennismaking met het Italiaanse ‘ontbijt’ (koffie met heel veel zoetigheid in de vorm van chocolade-croissants, taarten en gebakjes) in het prachtige plaatsje Molfetta komen we aan op de eerste overnachtingsplaats in Trani, ook wel de Parel van Puglia genoemd.

Molfetta

Na een wandeling door het oude centrum met de elegante palazzi, over de boulevard en langs de haven met de jachten en pittoreske vissersbootjes  begrijpen wij precies waarom! De meest in het oog springende bezienswaardigheid is zonder twijfel de prachtige kathedraal.

De straatjes van Trani, de haven en de kathedraal. De straten glimmen, nee, het heeft níet geregend, het is hier zelfs uitzonderlijk warm!

Salerno, Pompeii, Napels, Amalfikust

Via Candela, een werkelijk prachtig idyllisch Italiaans dorpje op een berg komen we aan in Salerno.

Candela

Salerno ligt aan het begin van de Amalfikust en is een ideale uitvalsbasis wanneer je deze wereldberoemde kust, het is namelijk één van de mooiste kusten van Italië, wilt bezoeken.

In het centrum van Salerno

Het voordeel van een verblijf in Salerno is dat het hier aanzienlijk betaalbaarder is dan in één van de andere kustplaatsjes. Salerno heeft een gezellig autovrij historisch centrum met veel winkeltjes, restaurantjes en barretjes waar je tegen redelijke prijzen heerlijk kunt eten en drinken. Ook vind je hier een mooie wandelboulevard, een fijn stadsstrand en een jachthaven van waaruit je per ferry de plaatsjes langs de Amalfikust kunt bezoeken.

Salerno

Als eerste kiezen we het plaatsje Positano. Positano ligt als een kleurrijk palet tegen de rotsen; de vrolijk geschilderde huisjes lijken zo tegen de rotsen te zijn geplakt. Alles in dit plaatsje staat in het teken van de citroen; zeepjes, snoepjes, parfum, souvenirs met citroenen en ook wordt hier de originele Limoncello geproduceerd. Vanaf het haventje en het strand leiden steile steegjes en ontelbaar veel trappetjes naar de boulevard die boven het plaatsje langs de kust loopt. We hebben de bus naar Amalfi genomen, zodat we ook een indruk konden krijgen van de prachtige, bochtige, smalle weg die de kustplaatsjes met elkaar verbindt. Amalfi is het culturele en historische hart van de Amalfikust. Vanuit Amalfi kun je met de bus of met de ferry terug naar Salerno.

De prachtige Amalfikust

Positano

De kathedraal van Amalfi en het plaatsje Amalfi

De volgende dag gaan we naar Napoli. Aangezien Napels bekend staat als één grote chaos voor wat betreft mensen en verkeer en er een treinverbinding is vanuit Salerno naar Napels, hebben wij besloten om Napels per trein te bezoeken. Eénmaal in Napels aangekomen bleek dit de juiste beslissing. Havenstad Napels, schitterend gelegen tussen de vulkaan Vesuvius en de Middellandse Zee: de stad van de trotste Napolitaners. Overal zijn (veel) mensen, (veel) toeterende auto’s en (veel) rondscheurende scooters en vooral veel chaos. De smalle straatjes in het historische centrum zijn fantastisch. Waslijnen vol was en de geur van eten. Omdat Napels zo groot is en wij niet wisten waar te beginnen hebben we het hop-on hop-off trammetje ViaTram genomen. Je wordt gereden langs de hoogtepunten van de stad en krijgt uitleg in iedere willekeurige taal, echt een aanrader.

De baai van Napels en de vulkaan Vesuvius

Onze laatste dag in Salerno zijn we in de auto gestapt en hebben we de restanten van de oude stad Pompeii bezocht. Het dorpje Pompeii heeft in het jaar 79 na Christus een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius niet overleefd. De uitbarsting was zo hevig dat de as wel 20 km de lucht in geschoten is. Deze as is een dag later op Pompeii neergekomen en bedekte de stad met een 6 meter dikke aslaag. De mensen hebben niet kunnen vluchten waardoor hun dagelijks leven van toen is stil komen te staan. Erg indrukwekkend!

Met de boot naar Sicilië - oversteek van Salerno naar Palermo

Met een urenlange vertraging zijn we in het holst van de nacht vanuit de haven van Salerno eindelijk onderweg naar Sicilië. Omdat het zo’n 10 en een half uur varen is heb ik een hut geboekt zodat we enigszins uitgerust in Palermo aankomen.

Prachtig hoe de boot langzaam maar zeker koers zet naar de haven van Palermo

Palermo, Xirena, Catania, Taormina, Letojanni, Messina

Daar waar ik had verwacht dat Palermo een viezige, drukke stad zou zijn had ik het compleet mis.

In het centrum van Palermo vind je de prachtige kathedraal, mooie pleinen, wuivende palmbomen, prachtig aangelegde tuinen, pittoreske straten vol citroenboompjes en luxe winkelstraten! Doordat we vertraging hebben opgelopen met onze oversteek van het vasteland naar Sicilië hebben we ons bezoek moeten beperken tot een lange wandeling langs de highlights en een heerlijke lunch. Eén ding is zeker: Palermo leent zich uitstekend voor een leuke stedentrip!

Door naar onze volgende overnachtingsplek, een masseria, gelegen in het hart van Sicilë. Onderweg hebben we genoten van het prachtige landschap; prachtige baaien langs de kustweg, bergen en glooiende gele hellingen waar ergens in de verte nog net een dorpje te zien is. De masseria bleek een waanzinnig luxe B&B te zijn, compleet met zwembad, poezen, paarden, kippen, ganzen etc en natuurlijk een hond. Gelegen op een indrukwekkend groot landgoed met diverse soorten fruitbomen, notenbomen en een eigen tomatenkwekerij. Zelden hebben we ’s avonds zo veel en zo lekker gegeten! Overigens werden er ook heerlijke wijnen geschonken..

De volgende dag rijden we naar Catania, ook alweer zo’n stad waarvan je het niet verwacht maar wat echt een mooi historisch centrum heeft met prachtige gebouwen en grote pleinen. We volgen de weg langs de kust naar het plaatsje Letojanni. Bewust zijn we voorbij gegaan aan het toeristische Giardini Naxos. Letojanni is een dorp wat bezocht wordt door een handjevol toeristen en waar het echte Italiaanse leven gewoon zijn gang gaat. Smalle straatjes met kleine supermarktjes, veel restaurantjes, voornamelijk aan het strand en vooral veel ijssalons. De plaatselijke bevolking komt ’s avonds samen aan de boulevard en op het aangrenzende dorpsplein. Het is een fijne uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan het nabijgelegen hele mooie (hele toeristische) hooggelegen, pittoreske en bloemrijke plaatsje Taormina, ook bereikbaar per kabelbaan vanaf de kustweg. Of om een uitstap te maken naar de vulkaan de Etna of gewoon even te genieten van een strand/zee/zwembad dag!

De lava-olifant, het symbool van de stad Catania

Het pittoreske Taormina, gelegen op een bergtop van waar je over de Middellandse Zee uitkijkt..

Terug naar het vasteland: prachtig Calabrië!

Nadat we het uiterste noord-oostelijke puntje van Sicilië, het zandstrand bij Torre Pilone di Faro hebben bezocht, zijn we vanuit Messina met de ferry overgestoken naar het vasteland. Vanaf de boot kun je goed zien hoe klein de afstand tussen Sicilië en het vasteland eigenlijk is. We kwamen aan in werkelijk een uniek stukje Italië: Calabrië. Dit is, naast de armste streek, misschien wel de meest ongerepte en onbedorven streek van het land. Calabrië wordt omringd door zowel de Tyrreense als Ionische Zee. Je kunt dan ook rekenen op lange kustlijnen, die werkelijk prachtig en ruig zijn. Hier vind je niet alleen een azuurblauwe zee, prachtige witte stranden, maar ook woeste bergen, citrusbomen en diverse prachtige Nationale Parken. Calabrië wordt nog niet overspoeld door het massa toerisme. Je kunt hier in alle rust door de gezellige oer-Italiaanse plaatsjes wandelen. Zelfs in het hoogseizoen.

Met de ferry vanuit Messina terug naar het vasteland; links Sicilië, rechts begint Calabrië

Scillia Capo Vaticano Tropea Vibo Marina Pizzo

Via Scillia, een schilderachtig vissersdorpje met een mooi strand, een gezellige boulevard met winkeltjes en tevens hét centrum van de zwaardvisvangst rijden we door de bergen naar het kustplaatsje Vibo Marina. We maken uitstapjes, onder andere naar Pizzo (het lekkerste ijs van Italië), Capo Vaticano (gewoon prachtig) en naar het plaatsje Tropea, het meest toeristische vakantiestadje van Calabrië, spectaculair gelegen op een rots aan zee. Het witte zand steekt hier schitterend af tegen het heldere, blauwe water. Het oude centrum van Tropea ligt op een rotsplateau; hier vind je sfeervolle nauwe middeleeuwse steegjes, mooie kerkjes en kloosters, veel restaurantjes en ijssalons. De (plaatselijk) bekende zoete, rode ui – de ‘Rossa di Tropea’ – komt hier vandaan. Wat een fantastisch mooi gebied, het is zéker een bezoek waard!

Via trulli en wijn naar Sassi en door naar Bari, de hoofdstad van Puglia

De laatste dagen brengen we door in Puglia, de streek in de hak van Italië. Puglia is één van armste streken van Italië en de prijzen zijn er vergeleken met het noorden erg laag. Puglia is ook beroemd om zijn verse producten en ingrediënten zoals tomaten, olijven en gedroogde pasta in alle soorten en maten. Je vindt hier ruige kliffen, witte zandstranden, kraakhelder water, lage, groenbruine heuvels met de lage muurtjes als afscheiding. We overnachten in het mooie plaatsje Martina Franca waar we slapen in een originele trullo. De trulli zijn witte iconische ronde huisjes van kalksteen met een kegelvormige dak. Puglia is de enige streek waar deze trulli voorkomen. De authentieke, levendige stad Martina Franca biedt een schitterend panoramisch uitzicht op de Itria Vallei. Het is een stad uit de achttiende eeuw met veel barokke architectuur en maar weinig toerisme. Het centrum is autovrij en ’s avonds is het gezellig druk met voornamelijk locale bevolking. We hebben hier niet één souvenirwinkel gezien..

Uiteraard hebben we het stadje Alberobello bezocht; dé bezienswaardigheid van Alberobello zijn.. de trulli. In deze stad zijn ongeveer 1500 van deze huisjes met kegelvormig dak bewaard gebleven. Sinds 1996 staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Alberobello en onze eigen trullo

Ook hebben we een kijkje genomen in het nabij gelegen Locorotondo, een opvallend ontworpen cirkelvormig dorp op een heuvel, midden in de Itria-vallei. Het dorpje wordt omgeven door witte trulli en uitgestrekte wijngaarden. Het witte, historisch stadscentrum bestaat uit nauwe straatjes, terrasjes met lokale gerechten en een aantal kerken. Ook de beroemde Locorotondo wijn wordt hier geproduceerd. Het is minder toeristisch vergeleken met het druk bezochte Alberobello.

Locorotondo, om verliefd op te worden..

We besluiten onze laatste dag in Martina Franca door te brengen aan één van de zandstranden aan de Ionische Zee. Het was een warme zondag, de dag dat Italiaanse families inclusief opa's en oma's massaal naar het strand trekken en hun hele hebben en houden meenemen; partytenten, picknicktafels, bakken met eten en drinken en spelletjes voor de hele familie; het was een hele bijzondere ervaring.

De laatste vakantiedag, Matera, Bari

We rijden naar Bari via Matera, een dorpje gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Het is bekend door het Sassi-gebied, een wijk die grotendeels uit de rotsen is gehakt. Tot voor kort waren deze grotten een plaats van extreme armoede en achteruitgang. Tegenwoordig zijn het geen grot-sloppenwijken meer, maar is het populaire toeristische bestemming. Het is dan ook heel bijzonder om hier rond te wandelen. Daarnaast vond ik de stad Matera zelf ook zeer de moeite waard; prachtige brede straten met mooie gebouwen, pleinen, fonteinen en heel schoon.

We rijden door naar Bari. We nemen nog even een kijkje in de stad voordat we naar het vliegveld gaan. Het ‘centro storico’ bij de haven is een absoluut hoogtepunt: een knus en sfeervol labyrint van straatjes, poortjes, piazza’s en steegjes vol kleine Maria-altaartjes, verstopte kerkjes en balkonnetjes! Buiten de poorten van de oude stad vind je aan de prachtig blauwe zee de haven en de boulevard.

Nu is het echt tijd om onze auto weg te brengen en in te checken voor onze terugreis. Enigszins schoorvoetend neem ik afscheid van dit voor mij onverwachts mooie stukje van de wereld.

Tijdens deze rondreis hebben we ongelooflijk veel gezien in een bijzonder korte tijd. We hebben voornamelijk mooie, gastvrije, vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet. Het was een geweldige ervaring, we hebben genoten!

Heeft u naar aanleiding van mijn reisverslag vragen, wilt u meer weten over een bepaald gebied of zou u zelf ook zo’n geweldig mooie rondreis willen maken? Neem gerust contact op!

Ik wil u graag helpen met het samenstellen en boeken van uw droomreis naar deze geweldige bestemming!